Opdracht 1: Verwerkingsopdracht bij jeugdboek
Lewis Carroll - Alice in Wonderland
Samenvatting
Alice zit rustig aan een meertje met haar grote zus. Opeens loopt er een pratend wit konijn voorbij met een zakhorloge. Alice volgt het konijn naar een konijnenhol, waar ze invalt. Zo komt ze terecht in een ruimte met verschillende deuren. Om Wonderland binnen te geraken moet ze echter krimpen naar de juiste lengte. Hiervoor drinkt ze een drankje dat in de ruimte staat waar ze terecht komt na een lange val. Alice gaat zo binnen in Wonderland. Dit land is een vreemd land met allerlei sprekende dieren en speelkaarten. Alle logica lijkt verdwenen. In Wonderland maakt ze heel wat vreemde avonturen mee. Net als het dreigt mis te gaan wordt Alice weer wakker bij haar zus. Ze vertelt daarna haar zus over de verwarrende droom.
Opdracht: A. Bedenk vier alternatieve titels voor het boek
1.Het land waar iedereen gek is
Deze titel verwijst naar wat de zwevende kat zei tegen Alice bij hun eerste ontmoeting. Hij zei namelijk dat iedereen gek was in Wonderland. Dit merk je ook heel het boek lang: alles wat gebeurt in Wonderland is vreemd en absurd. Daarom moest ik tijdens het lezen heel de tijd terugdenken aan wat de kat toen aan Alice vertelde. Het lijkt me dus een geslaagde titel omdat het ‘gek zijn’ een rode draad vormt door het boek.
2.Het sprookje in het konijnenhol
Ik dacht aan deze titel omdat Carroll met Alice in Wonderland een compleet ander kinderverhaal schreef dan de kinderverhalen in zijn tijd. De verhalen in zijn tijd waren namelijk gericht op het aanleren van goede zeden en juiste gedragingen aan kinderen. Dit komt zijdelings aan bod in het verhaal (Alice blijft zich gedragen volgens de regels van de etiquette) maar het is niet het doel van het boek. Ik vind het daarom interessant om het woord ‘sprookje’ in de titel te zetten, de lezer zal dan verrast zijn door het gebrek aan logica in het boek. Het is zo dat in een sprookje vaak een vaste structuur zit die volledig ontbreekt in dit verhaal. Toch is het zo dat er erg veel sprookjesachtige figuren voorkomen in het boek en het ook plaatsneemt in een sprookjesland.
3.De droom van Alice
Ik heb deze titel gekozen omdat het een nieuwe dimensie geeft aan het verhaal. Als je van het begin weet dat je een droom van Alice aan het lezen bent weet je dat er erg absurde dingen kunnen gebeuren. Dit is zo omdat een droom niet realistisch is. Ik twijfel echter of dit een positief aspect is omdat je misschien minder verbaasd zal zijn over de dingen die gebeuren aangezien je toch al weet dat het een droom is. Ik weet dus niet of ik hem effectief zou gebruiken maar ik vond de titel toch het overwegen waard.
4.Alice en de vreemde wezens van Wonderland
Met deze titel verander je niet veel aan de oorspronkelijke titel. Toch vind ik hem erg goed. Het zijn namelijk de conversaties met alle verschillende dieren die het boek vormgeven. De absurditeit van deze gesprekken is een van de dingen die ik het interessantst vond aan het verhaal. Ik vind de inwoners van Wonderland even belangrijk als Alice. Daarom vind ik het vermelden van deze personages in de titel gerechtvaardigd.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Evalueren van de opdracht
Als ik de opdracht evalueer vanuit mijn eigen ervaring als lezer moet ik zeggen dat ik het een erg nuttige opdracht vond. Door het verzinnen van verschillende titels las ik passages terug, zocht ik thema’s in het boek en dacht ik na over de presonages. Ik heb op deze manier dus heel veel gereflecteerd over verschillende aspecten van het boek. Daarnaast is het zo dat ik door het maken van deze opdracht heb beseft hoeveel invloed een titel kan uitoefenen op je beleving van het boek als lezer.
Het lijkt me daarom didactisch ook een zeer goede opdracht. De leerlingen zullen zoals eerder vermeld over veel verschillende aspecten van het verhaal reflecteren. Dit is goed omdat veel opdrachten enkel betrekking hebben op één aspect van de leesbeleving, wat hier dus niet het geval is. Verder zullen ze, net als ik, beseffen dat een titel enorm veel kan veranderen aan het verhaal en aan je leesbeleving. Ze merken namelijk dat je met een titel dingen kan prijsgeven, de lezer kan misleiden... Ten laatste is deze opdracht ook goed omdat de leerlingen op een creatieve manier met het boek bezig zijn.